Energie

Besparen op de verwarming, het kan!

De energierekening kan ‘s winters nog wel eens hoog oplopen, daar wordt niemand vrolijk van. Door te investeren in vloerverwarming kun je tot wel 15% besparen op je stookkosten. Benieuwd naar hoe jij ook gaat besparen op stookkosten? Lees hier meer informatie over vloerverwarming.

 

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming wordt onder de woonvloer geplaatst en is geliefd omdat grote oppervlakken worden verwarmd die de warmte geleidelijk uitstralen. Hierdoor kun je de temperatuur van de centrale verwarming lager zetten. De straling van het oppervlakte is namelijk genoeg om een aangenaam klimaat te creëren in je woning. Dit is vergelijkbaar met de zon op een koude winterdag. Ondanks de koude temperaturen voelt de zon toch lekker warm aan.

 

Vloerverwarming aanleggen is het meest efficiënt als hier direct bij de bouw van een woning rekening mee wordt gehouden. Gelukkig is vloerverwarming aanleggen ook goed mogelijk in bestaande woningen. Deze techniek wordt infrezen genoemd waarbij sleuven worden gemaakt in de cementvloer. Bij het infrezen van vloerverwarming is geen opbouwhoogte nodig en de dekvloer kan blijven liggen.

 

Soorten vloerverwarming

De kosten voor vloerverwarming aanleggen zijn afhankelijk van je keuze in de soort vloerverwarming, de ruimte en afwerking hiervan. Er zijn twee systemen voor vloerverwarming: elektrische verwarming en verwarming met warm water. Bekijk de verschillen tussen de twee soorten vloerverwarming.

 

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt geleverd in de vorm van een dun matje met verwarmingselementen. Dit matje wordt direct onder de vloer geplaatst. Dit maakt het plaatsen van elektrische vloerverwarming vrij eenvoudig. Een groot nadeel van de elektrische vloerverwarming is het hoge energieverbruik. Omdat de elektrische vloerverwarming vrij dicht tegen de dekvloer aan ligt, wordt de warmte minder gelijkmatig verdeeld. Het effect van een warmtebron is dus minder effectief bij elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is vooral geschikt voor kleine ruimtes zoals de badkamer.

 

Vloerverwarming met warm water

Wil je vloerverwarming aanleggen om te besparen op je energierekening? Kies dan voor vloerverwarming met warm water. Bij warm water vloerverwarming worden leidingen geplaatst onder de dekvloer. Deze leidingen transporteren het warme water door de ruimte. Warm water vloerverwarming kan op twee manieren worden geplaatst:

  1. Natbouw: Bij dit systeem worden de buizen in het cement geplaatst. Dit is een goedkope manier om warm water vloerverwarming aan te leggen. Een nadeel van natbouw is dat de vloer hoger wordt.
  2. Droogbouw: Bij dit systeem wordt een metalen geraamte geplaatst waaraan de verwarmingsbuizen zijn gemonteerd. Dit systeem is zeer effectief omdat warmte goed wordt verdeeld. Ook de aanleg is snel en gemakkelijk. Een droogbouwsysteem is duurder dan een natbouwsysteem.

 

Warm water vloerverwarming warmt de gehele oppervlakte goed op en geeft dit geleidelijk af. Met een warm water vloerverwarming bespaar je dus al snel tot wel 20% op je stookkosten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *